Powered By Blogger

Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Kieliszek wina na zdrowie?

Kieliszek wina na zdrowie?
Czy przysłowiowy kieliszek czerwonego wina wypijany przez Francuza do obiadu ma rzeczywiście dobroczynne działanie wina na zdrowie? Wino jest wprawdzie napojem alkoholowym, lecz zawiera wiele substancji biologicznie aktywnych pochodzących z owoców oraz z produktów metabolizmu drożdży. To one sprawiają, że pożytki picia wina w małych ilościach wydają się przewyższać nad obawami przed konsekwencjami uzależnienia.
A co mówi medycyna o wpływie wina na krążenie krwi?
Z wielu badań wiadomo, że czerwone wino zawiera liczne związki fenolowe, flawonole, antocyjany i rozpuszczalne taniny. To są silne przeciwutleniacze, które na drodze chemicznej lub enzymatycznej są w stanie hamować utlenianie tłuszczu we krwi - tzw. lipoprotein, których ilość określana jest w standardowym badaniu krwi. Przeciwdziała to powstawaniu złego cholesterolu inicjującego rozwój miażdżycy, a tym samym zapobiega chorobie niedokrwiennej serca oraz groźbie zakrzepicy i zawału.
Czy są w winie inne lecznicze związki zapobiegające chorobom naczyń krwionośnych, nadciśnieniu i niebezpiecznym zakrzepom?
Niedawno odkryto rezweratrol – jeden ze związków fenolowych zawartych w winie. Substancja ta jest wręcz nieoceniona w profilaktyce chorób niedokrwiennych, ponieważ hamuje produkcję wolnych rodników tlenowych. Wykazano też, że wino czerwone zapobiega „zlepieniu się” płytek krwi, zaś rezweratrol ma własność zmniejszenie masy zakrzepów krwi. Ponadto związek ten w swym działaniu wykazuje synergizm (pozytywne współdziałanie) z innym silnym środkiem przeciwzakrzepowym – aspiryną, co może mieć duże znaczenie w zapobieganiu zawałom mięśnia sercowego i innym chorobom niedokrwiennym. Na pytanie - czy wino może być polecane na „receptę”? – odpowiadamy – w zasadzie tak, ale tylko 1 drink i to tym, którzy nie mają wspomnianych przeciwwskazań ( najlepiej w domu, po pracy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz