Kapusta kontra kilogramy
Kapusta to tanie o ogólnie dostępne warzywo. Pospolite, ale bardzo zdrowe. Zawiera dużo witaminy C, neutralizuje negatywny wpływ wolnych rodników i odtruwa wątrobę.
Podnosi odporność organizmu. Cennym składnikiem kapusty jest kwas foliowy, który chroni serce. Ze względu na zawartość pirydoksyny kapusta ma właściwości odchudzające.
Dieta na bazie tego warzywa polecana jest dla osób, które chcą się pozbyć niewielkiej nadwagi.Pomaga schudnąć ok. 5 kilogramów.
Trwa tylko tydzień, gdyż nie dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych minerałów i jej dłuższe stosowanie może być niebezpieczne dla zdrowia. Zasady diety są proste. Przede wszystkim nie ma tu ograniczenia ilości posiłków - kapustę możemy jeść do woli, a głównym daniem jest zupa kapuściana.
Dodatkowo w tym czasie możemy jeść owoce i warzywa, w niewielkich ilościach chude mięso np. pierś z kurczaka lub chuda rybę(mięso najlepiej ugotować lub zapiec bez tłuszczu). Co dziennie należy wypijając conamniej 2 litry wody niegazowanej.
Przepis na zupę kapuścianą:
pokrojone warzywa tj. główka kapusty , 6 cebuli, 2 zielone papryki, 6-12 pomidorów, pęczek selera naciowego zalać gotowana woda. Gotować, aż jarzyny zmiękną. Nie solić, w tym przypadku wystarcza takie przyprawy jak: pieprz, pietruszka, curry, koper.Porcja zupy wystarcza na tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz